Ik heb gekozen voor de variant waar aan de binnenkant ook een koperbuis (knelfitting) gemonteerd is, kost niks extra dus meteen maar meebestellen. Achteraf was dit minder handig, omdat het hier gewoon gaat om een doorlopende koperen buis in knelfitting. Ik heb deze dus alsnog ingekort met de zaag.
Ik heb de kraan van de weckketel verwijderd en met een stappenboor opgeboord, zodat de vikingtap past.
Vervolgens een kwestie van aandraaien:
Ik heb een wasmachineslang liggen om te bewerken tot Javal, of enkelvoudig filter. Wellicht dat ik in de toekomst een filterplaat ga toepassen, indien deze oplossing niet werkt.
De bedoeling is om de Weckketel de verwarming te laten verzorgen (wanneer nodig), met mijn tot nu toe vrij werkloze Iwaki MD20R recirculeer ik vervolgens het wort.
Een vriendelijke aanbod van Hobbybrouwen forum lid Superbeun leverde me het koperwerk op dat ik nodig had voor het filter en de terugloop.
Met deze onderdelen heb ik mijn RIMS af kunnen maken.De ketel heb ik geïsoleerd met twee lagen isolatiefolie.
Ik heb het filter voorzien van een vlechtbuis, daarmee dus een JAVAL creërend.
De terugloop heb ik gemonteerd in een plankje, maar kan bij volle ketel ook rechtstreeks in het deksel geklemd worden. Een plankje leek me beter, zodat je ook het deksel makkelijk kan verwijderen zonder de terugloop ook meteen mee te nemen. Het deksel heb ik zodanig aangepast dat het over het plankje heen past.
Gemonteerd ziet e.e.a. er dan als volgt uit:
Ik heb vanmiddag een testrun gedraaid met water, meteen even schoonmaken en kijken hoe ik de uitloop ga knijpen. Ik doe dit vooralsnog met een (Hoffmann) slangenklem, zoals deze:
Dit maakt het regelen een fluitje van een cent. Wellicht dat ik dit op termijn met een kogelkraan doe, maar eerst maar es zo proberen.
12 januari heb ik gebrouwen, om 11.15 het waterslot geplaatst.
De mout heb ik gisteravond geschroot.
7:30 heb ik 18l maischwater in de ketel laten lopen.
7:45-8:45 rust bij 67C. Na ca 10min ben ik gaan recirculeren.
8:50-9:05 opwarmen naar 76C en rust 5 min
9:05-9:35 spoelen
9:35-10:50 koken
10:50-11:15 hevelen en koelen.
Alles liep heel mooi. In het begin recirculeerde ik te zachtjes, toen was de temperatuurverdeling in de maisch niet goed. Een 2e thermometer wees een 4 tal graden hoger aan. Gecorrigeerd met een litertje koud water en gaan met die banaan.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving | Waarde |
---|---|
Kenmerk | 171APA |
Naam recept | Borgerder APA |
Brouwdatum | 12-01-2013 |
Biertype | Pale Ale (American) |
Volume | 20,00 l |
Begin SG | 1,059 SG |
Berekende kleur (Morey) | 14 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 36 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
18,00 l | Water uit Water |
12,18 | spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
---|---|---|---|---|---|
0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
---|---|---|---|---|
2,16 kg | Pale mout. Maris Otter | Thomas Fawcett and Sons | 5 EBC | 41,3 % |
1,89 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 36,1 % |
0,88 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 16,8 % |
0,30 kg | Cara-red | Weyermann | 50 EBC | 5,7 % |
Maischschema
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
---|---|---|---|---|
67 °C | 2 min. | 60 min. | 3,4 l/kg | |
78 °C | 2 min. | 10 min. | 3,4 l/kg |
Hop
Hoeveelheid | Naam | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
---|---|---|---|---|
15,0 g | Perle | 8,8 % | 75 min. | 15,1 IBU |
25,0 g | Cascade | 8,2 % | 45 min. | 20,6 IBU |
40,0 g | Cascade | 8,4 % | 0 min. | 0,0 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | type |
---|---|---|
15,0 g | Safale American(US-05) | bovengist |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten